W dziale "Wsparcie dla Ukrainy" publikujemy ważne informacje nt. działań z zakresu pomocy naszym wschodnim Sąsiadom, prowadzonych na terenie gminy Krzymów. Prosimy Mieszkańców oraz przedstawicieli szkół, organizacji i instytucji z terenu gminy Krzymów o przesyłanie informacji na adres: gok.brzezno@o2.pl celem ich publikacji na niniejszej podstronie oraz w gminnych mediach społecznościowych.
Szczepidło: Karp inny niż wszystkie
06.12.2022 11:09
Koło Gospodyń Wiejskich ze Szczepidła zdobyło drugą nagrodę w konkursie kulinarnym „Wielkopolskie Wigilijne Smaki”. Nagrodzony został „Karp po polsku babci Tereski”.
Konkurs został rozstrzygnięty trzeciego grudnia podczas pierwszego Jarmarku Bożonarodzeniowego w Kramsku. Wzięło w nim udział siedemdziesiąt kół gospodyń z całego województwa.
Czym zatem wyróżniał się karp babci Tereski?
- Pierwsze to jest chyba to, że to jest bardzo stary przepis. Ta potrawa ma sześćsetletnią tradycję u nas w Polsce. Także jest przyrządzana w innych państwach pod nazwą carpe a' la polonaise. Ma tradycyjny smak. Po drugie na pewno na każdym stole wigilijnym powinny znaleźć się ryby. Smak karpia polskiego jest wyjątkowy, jeśli jest dobrze przyprawiony. U nas w domu na przykład ten karp gości bardzo długo. Żeby on był tak smaczny, musi przejść cały proces przygotowania. Przede wszystkim musi być dobrze wyczyszczony. Ja akurat swojego karpia przygotowuję wcześniej w ten sposób, że jest na noc wkładany do mleka i okładany plasterkami cytryny. Wtedy pozbywa się go tego charakterystycznego, mułowatego zapachu, smaku. Poza tym karp po polsku, inaczej zwany „w szarym sosie”, jest przyprawiany na piwie z piernikiem. To też daje potem specyficzny smak. Oczywiście także migdały czy też rodzynki i sos taki będzie na pewno uzupełnieniem smaku ryby – mówi Teresa Stawicka z Koła Gospodyń Wiejskich w Szczepidle, autorka nagrodzonej potrawy.
„Karp po polsku babci Tereski” został zgłoszony do konkursu po wcześniejszym głosowaniu pań z koła, a za udział w nim otrzymały dziesięć kilogramów mąki, którą, jak zapowiada Teresa Stawicka, spożytkują w przyszłości do przygotowania różnych potraw. Natomiast za zajęcie drugiego miejsca do budżetu koła wpłynęło tysiąc trzysta złotych z przeznaczeniem na działania statutowe.
- Jeszcze nie spotkałyśmy się po tym wydarzeniu, żeby zaplanować, na co one zostaną wykorzystane, ale na pewno na to, żebyśmy w przyszłości mogli godnie reprezentować naszą gminę, nasze koło. Na przykład na wyposażenie kuchni czy też naczynia, eleganckie obrusy. Na pewno jedna chociaż albo dwie rzeczy z tego zostaną zakupione – mówi Teresa Stawicka.
Nagroda w konkursie z tak liczną konkurencją jest dla Koła Gospodyń Wiejskich w Szczepidle bardzo ważna.
- To jest dla nas budujące, że jednak można i warto startować w tego rodzaju konkursach, że potrafimy także stanąć w szranki z najlepszymi – mówi Teresa Stawicka.
Szczepidło: Karp inny niż wszystkie
Plik pochodzi z serwisu Ale!Radio