Zmień kontrast i rozmiar czcionkiUdogodnienia dla dostępnosci strony
Kontrastzmień kontrast
Powiększ czcionkępowiększ tekst
Zmniejsz czcionkępomniejsz tekst
  • | Tel. sekretariat: (63) 241-37-61 | Tel. centrala: (63) 241-32-80
  • | krzymow@op.pl

Informacje


Borowo: Przede wszystkim wieprzowina

06.08.2021 15:02


Łukasz Konik prowadzi warsztaty kulinarne

W jaki sposób przygotować smaczne potrawy na bazie wieprzowiny mogły się przekonać panie i panowie z Koła Gospodyń Wiejskich w Szczepidle, na warsztatach kulinarnych, które poprowadził w Zagrodzie Borovo Łukasz Konik.

Łukasz Konik to jedna z najciekawszych postaci polskiej branży kulinarnej swojego pokolenia. Kreatywny poszukiwacz niezwykłych smaków, eksperymentator, który pokazuje, że polska kuchnia nie musi być nudna. Od lat reprezentuje Polskę na arenie kulinarnej podczas targów międzynarodowych między innymi w Indiach, Wietnamie, Tajlandii, Korei, Chinach, gdzie promuje kuchnię polską. Wspólnie ze swoim kulinarnym teamem prowadzi też warsztaty, pokazy, eventy, podczas których odkrywa tajniki kuchni. 

Tak było też piątego sierpnia w Zagrodzie Borovo. Z warsztatów, jako jedyne z Wielkopolski, skorzystało Koło Gospodyń Wiejskich ze Szczepidła.

- Z Szefem Łukaszem Konikiem współpracuję od dekady i bardzo często gości u mnie w szkole, ja również wyjeżdżam na warsztaty, które on prowadzi. I padło takie pytanie ze strony organizatorów warsztatów, czy nie znam jakiegoś Koła Gospodyń Wiejskich w Wielkopolsce, które mogłoby przyjąć Szefa Łukasza Konika, ugościć i żebyśmy wspólnie takie warsztaty z polskiej wieprzowiny przeprowadzili. I wybór padł na koło ze Szczepidła – mówi doktor inżynier technologii żywienia Katarzyna Hryciuk, z której inicjatywy warsztaty trafiły do gminy Krzymów.

Uczestniczki warsztatów oczekiwały, że przede wszystkim dowiedzą się czegoś nowego na temat przyrządzania wieprzowiny.

- Wieprzowina gościła na polskim stole od zarania dziejów. Myślimy, że tutaj nauczymy się od najlepszych czegoś nowego. Moją ulubioną potrawą są polędwiczki wieprzowe w sosie grzybowo-dyniowym. Niekoniecznie musi to być danie jesienne. U mnie na stole gości dość często dlatego, że dynie przetwarzamy, jak to na koło gospodyń przystało. Mamy dynię i mrożoną, i w słoiczkach prażoną, i też w occie robimy, a grzyby zamrożone są cały rok – mówi Teresa Stawicka z zarządu KGW w Szczepidle.

Warsztaty stanowiły część projektu, który zakładał, że w dziesięciu wybranych województwach zostaną zorganizowane takie szkolenia dla jednego koła gospodyń. Celem projektu jest propagowanie polskiej wieprzowiny poprzez przygotowanie ciekawych potraw. Wieprzowina jest popularnym mięsem na polskich stołach, ale można się o niej jeszcze czegoś dowiedzieć.

- Wiele osób kojarzy, że wieprzowina jest tłustym mięsem, że dietetycy jej nie zalecają, a tymczasem jest przeciwnie. Wieprzowina jest stawiana na równi z drobiem czy z wołowiną, jeśli chodzi o mięso dietetyczne i jest zalecana przez dietetyków, żeby spożywać. Oczywiście niektóre elementy w postaci schabu, szynki czy też polędwiczki wieprzowej. Ale nawet dietetycy zalecają, żeby jadać golonki, gdzie jest bardzo duża zawartość kolagenu, który wzmacnia nasz organizm od wewnątrz. I taki proces jest, dlatego musimy pokazywać, że ta wieprzowina wcale już nie jest tłusta, strasznie ociekająca tłuszczem, a wręcz przeciwnie, możemy fajnie ją zrobić na sposób dietetyczny – mówi Łukasz Konik.

Na warsztatach powstały mini pierożki z mięsnym farszem gotowane w bulionie oraz schab zapiekany z cukinią i innymi warzywami.

Borowo: Przede wszystkim wieprzowina

Plik pochodzi z serwisu Ale!Radio

Najczęściej przeglądane informacje:



<<< Powrót do poprzedniej strony

ˆ