Zmień kontrast i rozmiar czcionkiUdogodnienia dla dostępnosci strony
Kontrastzmień kontrast
Powiększ czcionkępowiększ tekst
Zmniejsz czcionkępomniejsz tekst
  • | Tel. sekretariat: (63) 241-37-61 | Tel. centrala: (63) 241-32-80
  • | krzymow@op.pl

Gminna Komisja Rozwiązywania Problemów Alkoholowych i Narkomanii, Krzymów, ul. Kościelna 2, 62-513 Krzymów

e-mail: gkrpa.krzymow@op.pl

tel. 690 131 523



Kultura


Brzeźno: Poziom zaskoczył jurorów

11.04.2022 12:07


Laureaci konkursów Inspiracji Wielkanocnych na scenie

Inspiracje Wielkanocne, choć nie mają długiej tradycji, wpisały się w życie naszej gminy jako najbardziej kolorowe, rozśpiewane, roztańczone i najsmaczniejsze wydarzenie w kalendarzu imprez. Druga edycja Inspiracji Wielkanocnych przeszła już do historii.

W tym roku, po dwuletniej przerwie, impreza została zorganizowana dziewiątego kwietnia w sali widowiskowej Gminnego Ośrodka Kultury w Brzeźnie. Jej głównym punktem są konkursy na najpiękniejszy stół wielkanocny i najsmaczniejszą potrawę. W tym roku do konkursów stanęło siedem zespołów: Koła Gospodyń Wiejskich z Brzeźna, Rożka Krzymowskiego, Szczepidła, Świętego w gminie Kramsk i Kazimierza Biskupiego, a także oddział przedszkolny ze Szkoły Podstawowej im. Mikołaja Kopernika w Krzymowie i Szkoła Podstawowa im. Henryka Sienkiewicza w Wąsoszach.

Stoły i zgłoszone do konkursu potrawy oceniała komisja, której przewodniczyła doktor nauk rolniczych z zakresu technologii żywności i żywienia człowieka, Katarzyna Hryciuk, nauczycielka przedmiotów gastronomicznych w Technikum Żywienia w Żychlinie. Ponadto Sylwia Kudła, Starsza inspektor do spraw promocji i współpracy z zagranicą Starostwa Powiatowego w Koninie oraz Józef Gęziak, Kierownik konińskiego oddziału Wojewódzkiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Poznaniu.

Podczas gdy komisja oceniała zgłoszone do konkursu stoły i potrawy, na scenie prezentowały się zaproszone zespoły, grupa Brzezinianki i młode wokalistki z Gminnego Ośrodka Kultury w Brzeźnie. Brzezinianki otworzyły imprezę, wykonując autorską piosenkę Ireny Duczmańskiej, nawiązującą do Wielkanocy oraz Inspiracji Wielkanocnych.

Artystycznymi gośćmi wydarzenia były zespoły: wokalny Alebabki z Kościelca i Zespół Tańca Ludowego, również z tej miejscowości. Alebabki przedstawiły piosenki ludowe, a zespół taneczny tańce z Wielkopolski i Rzeszowszczyzny, które wzbudzały szczególny aplauz publiczności.

- Z biegiem lat będziemy starali się bardziej rozwijać te Inspiracje, żeby przyjeżdżało do nas coraz więcej reprezentantów, którzy będą brali udział w tym konkursie, bo to jest piękny konkurs. Już na początku, jeszcze przed imprezą, zanim wszystkie stoły zostały przygotowane, to panie, które je przygotowywały, podchodziły, fotografowały to, co zrobiły koleżanki z innych zespołów, podglądały... To jest konkurs bardzo edukacyjny. Większość pań to są starsze gospodynie, ale one też lubią podpatrywać, uczą się, jedna grupa inspiruje drugą – mówi Danuta Pydyńska, Specjalistka do spraw projektów kulturalnych GOK w Brzeźnie, pomysłodawczyni Inspiracji Wielkanocnych.

Komisja oceniająca konkursowe stoły i potrawy była pod wrażeniem wysokiego poziomu wszystkich prezentacji i postanowiła przyznać wyróżnienia w kwocie dwustu pięćdziesięciu złotych ufundowanych przez GOK w Brzeźnie wszystkim zespołom biorącym udział w konkursie. To oczywiście nie było wszystko, bo z tych świetnie przygotowanych stołów i potraw trzeba było wybrać laureatów głównych nagród. I tak, za potrawy, komisja przyznała dwie nagrody. Otrzymały je Koło Gospodyń Wiejskich Rożkowianki z Rożka Krzymowskiego za świąteczny pasztet z żurawiną i Koło Gospodyń Wiejskich ze Świętego za tartę wielkanocną.

- Magia naszego pasztetu na pewno tkwi w tradycji. Tradycyjne mięsa, gotowane, mielone, wołowinka, wieprzowina, boczek i przyprawy. Wszystko później z miłością, od serca i wychodzi taki piękny, pyszny pasztet. I oczywiście żurawinka, i ozdoba, i smak – mówią Rożkowianki.

Nagrodę główną, pięćset złotych, za najpiękniej przygotowany stół wielkanocny otrzymała szkoła podstawowa z Wąsosz. Ufundowało ją Starostwo Powiatowe w Koninie.

- Stół wielkanocny to przede wszystkim miłość, tradycja i serce. Serce, jakie wkłada się w przygotowanie potraw, ozdób i całego wystroju. Na warsztatach wielkanocnych w szkole przygotowałyśmy te wytwory, które zdobią nasz stół, serca dodawałyśmy do każdej potrawy: to tradycyjny żurek, babka, sernik, mazurek, szynka z sosem tatarskim... Mnie się wydaje, że nasze dzieci też są inspiracją dla nas, bo każdego roku przygotowujemy śniadanie wielkanocne, na którym znajdują się tradycyjne potrawy. One również wcześniej wykonują ozdoby, a w tym roku jest to okres świąteczny szczególny, bo w tych warsztatach uczestniczyły również mamy ukraińskie i babcie ukraińskie. Piekłyśmy wareniki, gotowałyśmy bliny i cebulniaki - mówi Mariola Adamczyk ze szkoły podstawowej w Wąsoszach.

Inspiracje Wielkanocne zakończyły się degustacją potraw przygotowanych przez wszystkie zespoły.

Brzeźno: Poziom zaskoczył jurorów

Plik pochodzi z serwisu Ale!Radio

Najczęściej przeglądane informacje:



<<< Powrót do poprzedniej strony

ˆ