Brzeźno: Zainspirowani Wielkanocą
03.04.2023 14:10
Inspiracje Wielkanocne po raz trzeci zagościły w Gminnym Ośrodku Kultury w Brzeźnie. I po raz trzeci pachniały świątecznymi potrawami, a udekorowane wielkanocne stoły przyciągały wzrok. To wszystko zostało przyprawione piosenkami, tańcem i muzyką.
W tym roku wydarzenie zostało zorganizowane pierwszego kwietnia. Do sali widowiskowej Gminnego Ośrodka Kultury w Brzeźnie przybyli nie tylko wystawcy, ale i mieszkańcy, którym uczestnictwo w inspiracjach daje trochę odpoczynku od przedświątecznej gonitwy oraz pozwala znaleźć pomysł na to, by święta w ich domach były piękniejsze, smaczniejsze i bardziej kolorowe.
W programie tegorocznych Inspiracji Wielkanocnych znalazły się występy zespołu Brzeźnianki, wokalistek z Gminnego Ośrodka Kultury w Brzeźnie i grupy tanecznej Dance Avenue. Muzyczną gwiazdą była kapela podwórkowa Z Kopyta z Kazimierza Biskupiego. Goście imprezy zastali też kiermasz ozdób wielkanocnych Warsztatu Terapii Zajęciowej w Paprotni i rękodzieła z wikliny rodziny Augustynów ze Szczepidła.
Ale główną osią imprezy są konkursy Na Najpiękniejszy Stół Wielkanocny i Najsmaczniejszą Potrawę Wielkanocną. W tym roku stanęły do nich Koła Gospodyń Wiejskich ze Szczepidła i Żychlina, szkoły podstawowe z Brzeźna i Szczepidła, sołectwo Paprotnia i Stowarzyszenie Aktywne Kobiety Gminy Krzymów z Krzymowa.
Ich prace oceniała komisja, w której składzie znaleźli się Katarzyna Hryciuk, dr nauk rolniczych w zakresie technologii żywności i żywienia człowieka. Nauczycielka przedmiotów gastronomicznych w Technikum Żywienia w Żychlinie. Laureatka nagrody Zawodowiec Roku 2022 w kategorii gastronomia i kelnerstwo. Ponadto Ewelina Rapeła, Naczelnik Wydziału Promocji Starostwa Powiatowego w Koninie i Artur Siemiński, zdobywca pierwszego miejsca w Plebiscycie „Mistrzowie Smaku” w kategorii Kelner Roku w powiecie konińskim i województwie wielkopolskim.
Komisja po obejrzeniu sześciu stołów i skosztowaniu sześciu potraw wielkanocnych postanowiła przyznać nagrodę za najpiękniejszy stół wielkanocny Szkole Podstawowej im. Marii Konopnickiej w Brzeźnie.
- Przede wszystkim bazowałyśmy na naturalnych rzeczach znalezionych w lesie: kora, mech chrobotek, drewno oraz naturalne tkaniny. Jeśli chodzi o symbole wielkanocne to znalazły się zające, jajka, koszyczek wielkanocny, też zrobiony z naturalnych produktów i mający naturalną dekorację – mówi Magdalena Wojciechowska, nauczycielka w klasach I-III szkoły podstawowej w Brzeźnie.
Niespodzianka pojawiła się przy ogłoszeniu wyników konkursu Na Najsmaczniejszą Potrawę Wielkanocną, ponieważ zamiast jednaj, komisja postanowiła przyznać dwie nagrody.
Jedną z nich Kołu Gospodyń Wiejskich z Żychlina za żurek z kiełbaską i jajkiem.
- Jest idealnie kwaśny, idealnie doprawiony, idealnie gęsty i smakuje przepysznie podany w wydrążonym chlebie. Zakwas własnej roboty – zachwala Ewelina Wojciechowska, przewodnicząca koła gospodyń z Żychlina.
Drugą nagrodę otrzymało Koło Gospodyń Wiejskich ze Szczepidła za paschę wielkanocną. W czym tkwi sekret jej smaku?
- O, jest dużo sekretów jeśli chodzi o przepis na paschę. Ale takim głównym sekretem jest ser robiony w naszych gospodarstwach no i oczywiście jajka od naszych kurek z kurnika. I później ogromna ilość naszych serc i miłości włożonej w tę pracę. Dlatego wychodzi tak dobry deser – mówi Marta Chorzewska z koła w Szczepidle.
Ogłoszenie wyników zakończyło część oficjalną imprezy. W części nieoficjalnej każdy mógł spróbować konkursowych pyszności.
Inspiracje zorganizował Gminny Ośrodek Kultury w Brzeźnie pod patronatem wójt Danuty Mazur. Partnerem wydarzenia było Starostwo Powiatowe w Koninie.
Brzeźno: Zainspirowani Wielkanocą
Plik pochodzi z serwisu Ale!Radio
Najczęściej przeglądane informacje:
Kategorie informacji
Biuletyn informacji publicznej
Dodatkowe informacje na temat przetargów oraz zmian w urzędzie możesz znaleźć również w Biuletynie Informacji Publicznej (BIP) Gminy krzymów.