Witaj w naszej gminie!
Aktualności
Sierżant sztabowa Natalia Stasiak-Chmielewska i młodszy aspirant Patryk Gdowik z komisariatu policji w Starym Mieście spotkali się z podopiecznymi Warsztatu Terapii Zajęciowej w Paprotni.
| 04.10.2023 13:38
Urząd Gminy w Krzymowie informuje, że postanowieniem Komisarza Wyborczego w Koninie z dnia 16. maja 2023 roku w sprawie zmian w podziale gminy Krzymów na stałe obwody głosowania, został utworzony nowy obwód głosowania nr 6 w Paprotni.
| 04.10.2023 13:27
Jak zwykle na początku miesiąca, w formie grafiki przypominamy harmonogram wywozu odpadów.
| 04.10.2023 13:27
Wójt Gminy Krzymów ogłasza publiczną sprzedaż samochodu osobowego Peugeot Partner 1,6 diesel nr VIN VF3GJ9HWC95299014, nr rejestracyjny PKN SJ64, stanowiącą własność Gminy Krzymów.
| 04.10.2023 11:29
Urząd Statystyczny w Poznaniu, przypomina, że jeszcze w październiku br. na terenie całej Polski przeprowadzane jest badanie pilotażowe: Transport lekkimi pojazdami użytkowymi.
| 04.10.2023 09:04
Instytut Meteorologii i Gospodarki Wodnej - Państwowy Instytut Badawczy Centralne Biuro Prognoz Meteorologicznych - Wydział w Poznaniu wydał dla powiatu konińskiego ostrzeżenie o silnym wietrze.
| 03.10.2023 16:35
Masz trudności w nauce? Czytanie ze zrozumieniem albo opanowanie reguł pisowni to dla Ciebie duży kłopot? A może jako rodzic dostrzegasz takie trudności u swojego dziecka? To mogą być pierwsze objawy dysleksji.
| 03.10.2023 12:58
Droga w Depauli już oficjalnie przekazana do użytku. Dzięki jej budowie powstało połączenie drogi powiatowej do Wyszyny z Drogą Krajową 92 poprzez drogę gminną ze Starych Paprockich Holendrów do Paprotni.
| 03.10.2023 09:54
ZUS - zaprasza na cykl webinariów, szkoleń i dyżurów. Informację o wydarzeniach w poszczególnych placówkach ZUS
| 02.10.2023 14:52
Informacje ogólne dotyczące regionu Gminy Krzymów
Charakterystyka regionu i obszarów oraz gminy
Podstawowe informacje dotyczące Urzędu Gminy Krzymów
Kadra Gminy Krzymów - stanowiska i funkcje
Skład Rady Gminy Krzymów
Sołectwa w Gminie Krzymów oraz ich sołtysi
Dane statystyczne dotyczące ludności
Herb Gminy Krzymów, jego znaczenie i historia
System Informacji Przestrzennej, położenie i baza adresowa
Zapobieganiu wykroczeniom porządkowym, dzielnicowi funkcjonariusze policji
Wywóz śmieci, utylizacja odpadów, harmonogramy i opłaty
Miesięcznik, gazeta regional;na - Wiadomości Gminy Krzymów
Nadchodzące wydarzenia, imprezy sportowe i kulturalne
Najważniejsze kontakty do instytucji i organów gminnych
Posłuchaj lokalnej stacji radiowej bezpośrednio przez internet
informacje o terminach składania wniosków o świadczenia, wnioski
Żłobek
Informacje o dofinansowaniu do wymiany źródeł ciepła i termomodernizacji budynków mieszkalnych
http://bip.powiat.konin.pl/koninp/bip/powiat-i-wladze-powiatu/powiat/nieodplatna-pomoc-prawna.html?pid=15886
Informacje ogólne dotyczące regionu Gminy Krzymów
Zwiedzaj ciekawe obiekty turystyczne w naszej gminie
Zdjęcia lotnicze. Gmina Krzymów widziana z góry
Lokalizacja i położenie, sprawdź jak do nas dojechać
Filmy promujące walory turystyczne Gminy Krzymów
Gminne radio online
Włącz radio w nowym oknie
Odtwarzaj radio w zewnętrznym programie
Dzis w programie:
Nasze audycje:
06.08.2021 15:02
W jaki sposób przygotować smaczne potrawy na bazie wieprzowiny mogły się przekonać panie i panowie z Koła Gospodyń Wiejskich w Szczepidle, na warsztatach kulinarnych, które poprowadził w Zagrodzie Borovo Łukasz Konik.
Łukasz Konik to jedna z najciekawszych postaci polskiej branży kulinarnej swojego pokolenia. Kreatywny poszukiwacz niezwykłych smaków, eksperymentator, który pokazuje, że polska kuchnia nie musi być nudna. Od lat reprezentuje Polskę na arenie kulinarnej podczas targów międzynarodowych między innymi w Indiach, Wietnamie, Tajlandii, Korei, Chinach, gdzie promuje kuchnię polską. Wspólnie ze swoim kulinarnym teamem prowadzi też warsztaty, pokazy, eventy, podczas których odkrywa tajniki kuchni.
Tak było też piątego sierpnia w Zagrodzie Borovo. Z warsztatów, jako jedyne z Wielkopolski, skorzystało Koło Gospodyń Wiejskich ze Szczepidła.
- Z Szefem Łukaszem Konikiem współpracuję od dekady i bardzo często gości u mnie w szkole, ja również wyjeżdżam na warsztaty, które on prowadzi. I padło takie pytanie ze strony organizatorów warsztatów, czy nie znam jakiegoś Koła Gospodyń Wiejskich w Wielkopolsce, które mogłoby przyjąć Szefa Łukasza Konika, ugościć i żebyśmy wspólnie takie warsztaty z polskiej wieprzowiny przeprowadzili. I wybór padł na koło ze Szczepidła – mówi doktor inżynier technologii żywienia Katarzyna Hryciuk, z której inicjatywy warsztaty trafiły do gminy Krzymów.
Uczestniczki warsztatów oczekiwały, że przede wszystkim dowiedzą się czegoś nowego na temat przyrządzania wieprzowiny.
- Wieprzowina gościła na polskim stole od zarania dziejów. Myślimy, że tutaj nauczymy się od najlepszych czegoś nowego. Moją ulubioną potrawą są polędwiczki wieprzowe w sosie grzybowo-dyniowym. Niekoniecznie musi to być danie jesienne. U mnie na stole gości dość często dlatego, że dynie przetwarzamy, jak to na koło gospodyń przystało. Mamy dynię i mrożoną, i w słoiczkach prażoną, i też w occie robimy, a grzyby zamrożone są cały rok – mówi Teresa Stawicka z zarządu KGW w Szczepidle.
Warsztaty stanowiły część projektu, który zakładał, że w dziesięciu wybranych województwach zostaną zorganizowane takie szkolenia dla jednego koła gospodyń. Celem projektu jest propagowanie polskiej wieprzowiny poprzez przygotowanie ciekawych potraw. Wieprzowina jest popularnym mięsem na polskich stołach, ale można się o niej jeszcze czegoś dowiedzieć.
- Wiele osób kojarzy, że wieprzowina jest tłustym mięsem, że dietetycy jej nie zalecają, a tymczasem jest przeciwnie. Wieprzowina jest stawiana na równi z drobiem czy z wołowiną, jeśli chodzi o mięso dietetyczne i jest zalecana przez dietetyków, żeby spożywać. Oczywiście niektóre elementy w postaci schabu, szynki czy też polędwiczki wieprzowej. Ale nawet dietetycy zalecają, żeby jadać golonki, gdzie jest bardzo duża zawartość kolagenu, który wzmacnia nasz organizm od wewnątrz. I taki proces jest, dlatego musimy pokazywać, że ta wieprzowina wcale już nie jest tłusta, strasznie ociekająca tłuszczem, a wręcz przeciwnie, możemy fajnie ją zrobić na sposób dietetyczny – mówi Łukasz Konik.
Na warsztatach powstały mini pierożki z mięsnym farszem gotowane w bulionie oraz schab zapiekany z cukinią i innymi warzywami.
Borowo: Przede wszystkim wieprzowina
Plik pochodzi z serwisu Ale!Radio
Copyright © 2019 - Gmina Krzymów
Wykonanie REPORTER