Witaj w naszej gminie!
Aktualności
Najnowsze informacje i komunikaty
-
Paprotnia: Rozmowy o bezpieczeństwie
Sierżant sztabowa Natalia Stasiak-Chmielewska i młodszy aspirant Patryk Gdowik z komisariatu policji w Starym Mieście spotkali się z podopiecznymi Warsztatu Terapii Zajęciowej w Paprotni.
| 04.10.2023 13:38
-
Paprotnia: Nowy obwód głosowania
Urząd Gminy w Krzymowie informuje, że postanowieniem Komisarza Wyborczego w Koninie z dnia 16. maja 2023 roku w sprawie zmian w podziale gminy Krzymów na stałe obwody głosowania, został utworzony nowy obwód głosowania nr 6 w Paprotni.
| 04.10.2023 13:27
-
Krzymów: Harmonogram wywozu odpadów
Jak zwykle na początku miesiąca, w formie grafiki przypominamy harmonogram wywozu odpadów.
| 04.10.2023 13:27
-
Krzymów: Samochód na sprzedaż
Wójt Gminy Krzymów ogłasza publiczną sprzedaż samochodu osobowego Peugeot Partner 1,6 diesel nr VIN VF3GJ9HWC95299014, nr rejestracyjny PKN SJ64, stanowiącą własność Gminy Krzymów.
| 04.10.2023 11:29
-
GUS- badanie pilotażowe Transport lekkimi pojazdami użytkowymi
Urząd Statystyczny w Poznaniu, przypomina, że jeszcze w październiku br. na terenie całej Polski przeprowadzane jest badanie pilotażowe: Transport lekkimi pojazdami użytkowymi.
| 04.10.2023 09:04
-
Ostrzeżenie meteorologiczne o silnym wietrze
Instytut Meteorologii i Gospodarki Wodnej - Państwowy Instytut Badawczy Centralne Biuro Prognoz Meteorologicznych - Wydział w Poznaniu wydał dla powiatu konińskiego ostrzeżenie o silnym wietrze.
| 03.10.2023 16:35
-
Test dysleksji
Masz trudności w nauce? Czytanie ze zrozumieniem albo opanowanie reguł pisowni to dla Ciebie duży kłopot? A może jako rodzic dostrzegasz takie trudności u swojego dziecka? To mogą być pierwsze objawy dysleksji.
| 03.10.2023 12:58
-
Depaula: Już można jeździć po nowej drodze
Droga w Depauli już oficjalnie przekazana do użytku. Dzięki jej budowie powstało połączenie drogi powiatowej do Wyszyny z Drogą Krajową 92 poprzez drogę gminną ze Starych Paprockich Holendrów do Paprotni.
| 03.10.2023 09:54
-
ZUS - zaprasza na cykl webinariów, szkoleń i dyżurów. Informację o wydarzeniach w poszczególnych placówkach ZUS
ZUS - zaprasza na cykl webinariów, szkoleń i dyżurów. Informację o wydarzeniach w poszczególnych placówkach ZUS
| 02.10.2023 14:52
Urząd Gminy Krzymów
-
Informacje ogólne
Informacje ogólne dotyczące regionu Gminy Krzymów
-
Charakterystyka
Charakterystyka regionu i obszarów oraz gminy
-
Urząd Gminy
Podstawowe informacje dotyczące Urzędu Gminy Krzymów
-
Kadra Urzędu
Kadra Gminy Krzymów - stanowiska i funkcje
-
Rada Gminy
Skład Rady Gminy Krzymów
-
Sołectwa
Sołectwa w Gminie Krzymów oraz ich sołtysi
-
Statystyka
Dane statystyczne dotyczące ludności
-
Herb Gminy
Herb Gminy Krzymów, jego znaczenie i historia
-
Mapa gminy
System Informacji Przestrzennej, położenie i baza adresowa
-
Projekty unijne
-
Rządowy Fundusz Rozwoju Dróg
-
Państwowy Fundusz Celowy
-
Państwowy Fundusz Rehabilitacji Osób Niepełnosprawnych
-
Fundusz Solidarnościowy
Dla mieszkańców
-
Fotowoltaika
-
Twój dzielnicowy
Zapobieganiu wykroczeniom porządkowym, dzielnicowi funkcjonariusze policji
-
Odpady
Wywóz śmieci, utylizacja odpadów, harmonogramy i opłaty
-
Gazeta Gminna
Miesięcznik, gazeta regional;na - Wiadomości Gminy Krzymów
-
Kalendarium
Nadchodzące wydarzenia, imprezy sportowe i kulturalne
-
Najważniejsze kontakty
Najważniejsze kontakty do instytucji i organów gminnych
-
Ale!RADIO online
Posłuchaj lokalnej stacji radiowej bezpośrednio przez internet
-
Świadczenia dla rodzin
informacje o terminach składania wniosków o świadczenia, wnioski
-
Żłobek
Żłobek
-
Kalendarz imprez 2020
-
Koła Gospodyń Wiejskich
-
Zwierzęta do adopcji
-
Gminna Komisja Rozwiązywania Problemów Alkoholowych i Narkomanii
-
Centralna Ewidencja Emisyjności Budynków (CEEB)
-
Program Priorytetowy Czyste Powietrze
Informacje o dofinansowaniu do wymiany źródeł ciepła i termomodernizacji budynków mieszkalnych
-
Nieodpłatna Pomoc Prawna i Nieodpłatne Poradnictwo Obywatelskie
http://bip.powiat.konin.pl/koninp/bip/powiat-i-wladze-powiatu/powiat/nieodplatna-pomoc-prawna.html?pid=15886
-
WSPARCIE DLA UKRAINY
Dla turysty i przyjezdnych
-
Informacje ogólne
Informacje ogólne dotyczące regionu Gminy Krzymów
-
Atrakcje turystyczne
Zwiedzaj ciekawe obiekty turystyczne w naszej gminie
-
Gmina z lotu ptaka
Zdjęcia lotnicze. Gmina Krzymów widziana z góry
-
Mapa gminy
Lokalizacja i położenie, sprawdź jak do nas dojechać
-
Promocja
Filmy promujące walory turystyczne Gminy Krzymów
-
Aplikacja mobilna Skarby Wielkopolski Wschodniej
Galerie zdjęć
Otwarcie drogi w obrębie miejscowości Adamów - Depaula, 02.10.2023
Poświęcenie i oficjalne oddanie do użytku nowego ciężkiego samochodu ratowniczo-gaśniczego dla OSP w Krzymowie - Krzymów, 30.09.2023
Koncert wieńczący jubileusz 10-lecia ORKIESTRY DĘTEJ GOK Brzeźno - GOK Brzeźno, 29.09.2023
Gminne radio online
POSŁUCHAJ NAS ONLINE!
Włącz radio w nowym oknie
Odtwarzaj radio w zewnętrznym programie
Dzis w programie:
Nasze audycje:
Przydatne serwisy internetowe
Borowo: Przede wszystkim wieprzowina
06.08.2021 15:02
W jaki sposób przygotować smaczne potrawy na bazie wieprzowiny mogły się przekonać panie i panowie z Koła Gospodyń Wiejskich w Szczepidle, na warsztatach kulinarnych, które poprowadził w Zagrodzie Borovo Łukasz Konik.
Łukasz Konik to jedna z najciekawszych postaci polskiej branży kulinarnej swojego pokolenia. Kreatywny poszukiwacz niezwykłych smaków, eksperymentator, który pokazuje, że polska kuchnia nie musi być nudna. Od lat reprezentuje Polskę na arenie kulinarnej podczas targów międzynarodowych między innymi w Indiach, Wietnamie, Tajlandii, Korei, Chinach, gdzie promuje kuchnię polską. Wspólnie ze swoim kulinarnym teamem prowadzi też warsztaty, pokazy, eventy, podczas których odkrywa tajniki kuchni.
Tak było też piątego sierpnia w Zagrodzie Borovo. Z warsztatów, jako jedyne z Wielkopolski, skorzystało Koło Gospodyń Wiejskich ze Szczepidła.
- Z Szefem Łukaszem Konikiem współpracuję od dekady i bardzo często gości u mnie w szkole, ja również wyjeżdżam na warsztaty, które on prowadzi. I padło takie pytanie ze strony organizatorów warsztatów, czy nie znam jakiegoś Koła Gospodyń Wiejskich w Wielkopolsce, które mogłoby przyjąć Szefa Łukasza Konika, ugościć i żebyśmy wspólnie takie warsztaty z polskiej wieprzowiny przeprowadzili. I wybór padł na koło ze Szczepidła – mówi doktor inżynier technologii żywienia Katarzyna Hryciuk, z której inicjatywy warsztaty trafiły do gminy Krzymów.
Uczestniczki warsztatów oczekiwały, że przede wszystkim dowiedzą się czegoś nowego na temat przyrządzania wieprzowiny.
- Wieprzowina gościła na polskim stole od zarania dziejów. Myślimy, że tutaj nauczymy się od najlepszych czegoś nowego. Moją ulubioną potrawą są polędwiczki wieprzowe w sosie grzybowo-dyniowym. Niekoniecznie musi to być danie jesienne. U mnie na stole gości dość często dlatego, że dynie przetwarzamy, jak to na koło gospodyń przystało. Mamy dynię i mrożoną, i w słoiczkach prażoną, i też w occie robimy, a grzyby zamrożone są cały rok – mówi Teresa Stawicka z zarządu KGW w Szczepidle.
Warsztaty stanowiły część projektu, który zakładał, że w dziesięciu wybranych województwach zostaną zorganizowane takie szkolenia dla jednego koła gospodyń. Celem projektu jest propagowanie polskiej wieprzowiny poprzez przygotowanie ciekawych potraw. Wieprzowina jest popularnym mięsem na polskich stołach, ale można się o niej jeszcze czegoś dowiedzieć.
- Wiele osób kojarzy, że wieprzowina jest tłustym mięsem, że dietetycy jej nie zalecają, a tymczasem jest przeciwnie. Wieprzowina jest stawiana na równi z drobiem czy z wołowiną, jeśli chodzi o mięso dietetyczne i jest zalecana przez dietetyków, żeby spożywać. Oczywiście niektóre elementy w postaci schabu, szynki czy też polędwiczki wieprzowej. Ale nawet dietetycy zalecają, żeby jadać golonki, gdzie jest bardzo duża zawartość kolagenu, który wzmacnia nasz organizm od wewnątrz. I taki proces jest, dlatego musimy pokazywać, że ta wieprzowina wcale już nie jest tłusta, strasznie ociekająca tłuszczem, a wręcz przeciwnie, możemy fajnie ją zrobić na sposób dietetyczny – mówi Łukasz Konik.
Na warsztatach powstały mini pierożki z mięsnym farszem gotowane w bulionie oraz schab zapiekany z cukinią i innymi warzywami.
Borowo: Przede wszystkim wieprzowina
Plik pochodzi z serwisu Ale!Radio